Webbplatsens överlägg

Musikern

Jag är uppvuxen i Vånga socken, Östergötland.1985 var startskottet för min musikaliska början.

Under tonårstiden började jag att dansa folkdans i ungdomlaget i Orgagillet. Dansen fick jag med mig redan som barn, eftersom mina föräldrar Ulf och Louise Borgsjö dansade i Orgagillet. Till några danskvällar kom en spelman vid namn Kurt Ehlert, som spelade fiol för folkdanslaget. Fiolen och dess sound fångade mitt intresse och efterföljande skoltermin började jag i kommunala musikskolan. Jag var då 14,5 år och gick i lära hos Ingemar Johansson. Året efter deltog jag i en spelmanskurs som varade i två terminer. Denna leddes av Isabell Svärdmalm och Kurt Ehlert.

Alltsedan dess är jag självlärd och har genom åren succesivt utvecklat den teknik och känslighet jag har idag i mitt låtspel. Jag har hittills komponerat ca 140 spelmanslåtar. Många av dem har jag tillägnat nära vänner i min omgivning.

Jag brukar säg att jag “får låtarna” någonstans ifrån. Alltid när en ny låt kommer till mig, så har det också funnits en form av en närhet av något slag. Då får jag släppa allt jag har för händer, ta upp fiolen och spela. Oftast är melodin klar vid dessa tillfällen på 10-12 minuter.

Här kan du följa mig musikaliskt på Youtube.

Jag erbjuder svensk folkmusik:

Spel till dans – 30 min och 60 min
Konserter – 30 min och 60 min
Fest – Enligt överenskommelse
Bröllop – Halvdag och Heldag eller enligt överenskommelse
Begravning – Enligt överenskommelse
Låtkurser – Halvdag och Heldag

Hör av dig via mejl eller telefon för priser!

Några av mina musikaliska milstolpar:

1985: Jag började spela fiol.
1987: Gjorde jag min första låt som var en vals.
1989: Danslaget Orgagillet, som jag dansade i på den tiden genomförde en dansturné i USA, där jag även tog med mig fiolen och spelade.
1999: Efter att ha drabbats av en hjärninfarkt var överläkarens råd att spela fiol. Där hade jag minnet, balansen, koordinationen och finmotoriken i spelet. Jag följde överläkarens råd och blev till 75% återställd.
2013: Första uppspelningen för Zorn-märket och får Diplom.
2013: CD:n Från mitt innersta med 18 egna låtar gavs ut och blev spridd i nio länder.
2016: Jag började samla ihop mina låtar till en notbok
2016: Jag gjorde en två veckor lång turné i Seattle USA och lite grann i Kanada.
2021: Blev spelman till folkdanslaget Kamraterna i Norrköping.
2022: Andra uppspelningen för Zorn-märket och får Brons.
2023: Tredje uppspelningen för Zorn-märket och får Diplom efter Brons.
2023: Jag har komponerat 140 folkmusiklåtar och är den nu levande person som har komponerat flest folkmusiklåtar i Östergötland.
2024: Startade en Youtube kanal där jag spelar mina låtar, samt lär ut dem. Jag kommer också att spela traditionella Östgötska låtar här också, samt lära ut dem.

CD – Från mitt innersta

CD:n har spridits fysiskt till länder som:

Sverige – Norge – USA – Kanada
Frankrike – Tyskland – Japan
Danmark – Litauen

Finns på Spotify, Apple Music, Youtube och ca 14 andra digitala plattformar. Kontakta mig via formuläret om du vill ha ett fysiskt signerat exemplar.

Kostnad Sverige: 150 kr inkl. frakt
Kostnad Utomlands: 200 kr inkl. frakt

Speltid: 44 min
Låtar på skivan: Biblioteksschottis – Mormorspolskan – Regnbågen – Lindhpolskan – En god vän – Gryningsvalsen – Håkans Femma – Davids pols nr 1 – Borgsjöpolskan – Fjärilen – Ekpolskan – Sommarschottis – Hyllning till livet – Davids pols nr 2 – Brytsbovalsen – Erikssonska polskan – Vänskapspolskan – Brudmarsch till kärleken

Medverkande:
Jonathan Borgsjö, fiol & altfiol – Isabell Svärdmalm, fiol – Helen Eriksson, fiol – Sivert Olsson, dragspel – Kurt Ehlert, fiol – Brita Ehlert, altfiol – Erik Hammarström, fiol – Katarina Hammarström, Cittra – Lisa Hellsten, fiol – Ebba Hellsten, trall – Ida Hellsten, trall – Inger Lilja, cittra

Scroll Up
Facebook200
YouTube30
YouTube
LinkedIn58
Instagram22